onsdag 16 november 2011

Ett Vitlöks-bröd.

Här kommer ett underbart recept på Vitlöks-bröd. Vi åt det här om helgen, tillsammans med räkor och det smakade helt fantastiskt. Lätt att laga var det också! 

Vitlök ger inte bara en gudomlig smak till maten, mycket tyder på att den även förhindrar maten från att härskna och håller den fräsch. 

4 bröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 dl grovt råg-mjöl
9-11 dl vetemjöl

Fyllning
5 vitlöks-klyftor
1 dl keso
50 g smör

Lös upp vattnet i jästen. Tillsätt råg-mjöl, salt och det mesta av vetemjölet. Bearbeta till en fast och smidig deg. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. 

Skala och hacka vitlöken fint. rör i hop den med keso och smör. Knåda degen och dela den i fyra delar. kavla ut varje bit till en rektangel - som är ungefär lika lång som bakplåten och cirka 15 cm bred. Bred 1/4 av fyllningen på varje rektangel och rulla i hop dem från långsidan. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda dem i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler. 

Njut! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar